ABD, BM Güvenlik Konseyi toplantısını terk etti
ABD, BM Güvenlik Konseyi toplantısını terk etti
ABD ile Fransa arasında Birleşmiş Milletlerde (BM) insan hakları üzerinden başlayan gerilim, Güvenlik Konseyi toplantısına da yansıdı. Washington yönetimi, Fransa'nın ABD'yi Kuzey Kore ve Rusya ile aynı çizgide gösteren açıklamalarına tepki olarak BM Güvenlik Konseyi'ndeki oturumu terk etti.
TRAKYA 2000 - ABD heyeti, Fransa'nın BM Daimî Temsilcisi konuşmaya başladığı sırada salonu terk ederek diplomatik protestoda bulundu. ABD'nin BM Daimî Temsilci Yardımcısı, Fransa'nın insan hakları ve uluslararası meselelerde "üstten bakan ve siyasileşmiş" bir tutum sergilediğini savunarak, bu nedenle konuşmayı dinlemeyeceklerini açıkladı.
Krizin fitilini ise geçen hafta BM Genel Kurulu'nda yapılan oylama ateşledi. ABD, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'ün görev süresinin uzatılmasına karşı oy kullanan ülkeler arasında yer almış, Fransa'nın BM Daimî Temsilciliği ise Washington'un bu oylamada Kuzey Kore, Rusya, Mali ve Nikaragua ile aynı safta bulunmasını sert ifadelerle eleştirmişti. Fransız temsilcilik, ABD'nin bir dönem insan haklarında örnek gösterildiğini ancak artık uluslararası alanda yalnızlaştığını savunmuştu.
Fransa'nın açıklamalarına karşılık veren ABD tarafı, ülkesinin özgürlükler konusunda dünyaya örnek olmaya devam ettiğini öne sürerken, Fransa'nın söylemlerini "saygısız ve siyasi" olarak nitelendirdi. Fransız Büyükelçi ise iki ülke arasındaki tarihi ilişkilere atıfta bulunarak, ABD'nin bağımsızlık sürecinde Fransa'nın oynadığı role dikkat çekti.
Tartışmaların odağındaki BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'ün görev süresi ise Genel Kurul'da 144 ülkenin desteğiyle dört yıl daha uzatıldı. Türk, özellikle Gazze'deki siyonist rejimin saldırıları ile Rusya-Ukrayna savaşına yönelik eleştirel açıklamalarıyla öne çıkan isimler arasında yer alıyor. (İLKHA)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

