2000
20002

ABD ile AB arasında Çin gerilimi

Dünya 15.08.2026 - 16:58, Güncelleme: 15.08.2026 - 17:34
 

ABD ile AB arasında Çin gerilimi

ABD ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret gerilimi yeniden tırmanırken Washington, Brüksel'i Çin'den gelen ürünlerin üçüncü ülkeler üzerinden ABD tarifelerinden kaçmasına imkân sağlamakla suçladı.
TRAKYA 2000 - ABD ile AB arasında geçen yıl varılan ticaret anlaşmasına rağmen iki taraf arasındaki gerilim yeniden yükseldi. ABD yönetimi bu kez Avrupa Birliği'ni, Çin'in ABD'nin uyguladığı tarifelerden kaçmasına imkân sağlayan bir ticaret ortamı oluşturmakla suçladı. Washington, Çin'de üretilen malların doğrudan ABD'ye gönderilmek yerine üçüncü ülkeler üzerinden geçirilerek daha yüksek Amerikan tarifelerinden kaçırılması olarak tanımlanan "yasa dışı aktarma" uygulamakla suçluyor. ABD yönetimi ayrıca AB'nin şirketlere yönelik çevre ve insan hakları düzenlemelerinin Amerikan şirketleri açısından rekabet dezavantajı oluşturduğunu savunuyor. ABD'nin AB Büyükelçisi Andrew Puzder, AB'nin büyük şirketlerin tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre standartlarına uymasını öngören düzenlemelerini geçen yılki ABD-AB ticaret anlaşmasıyla "uyumlu hale getirmesi" çağrısında bulundu. ABD hükümeti tarafından hazırlanan belgede, söz konusu düzenlemelerin Amerikan şirketlerine AB pazarında ek maliyetler yüklediği savunuldu. Washington, AB'nin taleplerini karşılamaması halinde ABD ticaretine yönelik makul olmayan yükleri gidermek için gerekli adımları atacağı uyarısı yaptı. Avrupa Komisyonu ise ABD'nin baskısına rağmen çevre ve insan hakları mevzuatında geri adım atılmayacağı mesajını verdi. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Arianna Podesta, AB ile ABD arasında hem tarifeler hem de tarife dışı ticaret konularında görüşmelerin sürdüğünü ve sürecin "yapıcı" olduğunu söyledi. Podesta, Brüksel'in pozisyonunu da net biçimde ortaya koyarak, "Ne düzenleyici çerçevemizin ne de düzenleyici özerkliğimizin müzakereye açık olmadığı konusunda çok net ve tutarlı olduk."  dedi. Bu açıklama, Washington ile ticaret müzakerelerinin sürdüğü ancak AB'nin kendi çevre ve şirket düzenlemelerinin ABD tarafından değiştirilmesine izin vermeyeceği anlamına geliyor. (İLKHA)
ABD ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret gerilimi yeniden tırmanırken Washington, Brüksel'i Çin'den gelen ürünlerin üçüncü ülkeler üzerinden ABD tarifelerinden kaçmasına imkân sağlamakla suçladı.

TRAKYA 2000 - ABD ile AB arasında geçen yıl varılan ticaret anlaşmasına rağmen iki taraf arasındaki gerilim yeniden yükseldi.

ABD yönetimi bu kez Avrupa Birliği'ni, Çin'in ABD'nin uyguladığı tarifelerden kaçmasına imkân sağlayan bir ticaret ortamı oluşturmakla suçladı.

Washington, Çin'de üretilen malların doğrudan ABD'ye gönderilmek yerine üçüncü ülkeler üzerinden geçirilerek daha yüksek Amerikan tarifelerinden kaçırılması olarak tanımlanan "yasa dışı aktarma" uygulamakla suçluyor.

ABD yönetimi ayrıca AB'nin şirketlere yönelik çevre ve insan hakları düzenlemelerinin Amerikan şirketleri açısından rekabet dezavantajı oluşturduğunu savunuyor.

ABD'nin AB Büyükelçisi Andrew Puzder, AB'nin büyük şirketlerin tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre standartlarına uymasını öngören düzenlemelerini geçen yılki ABD-AB ticaret anlaşmasıyla "uyumlu hale getirmesi" çağrısında bulundu.

ABD hükümeti tarafından hazırlanan belgede, söz konusu düzenlemelerin Amerikan şirketlerine AB pazarında ek maliyetler yüklediği savunuldu.

Washington, AB'nin taleplerini karşılamaması halinde ABD ticaretine yönelik makul olmayan yükleri gidermek için gerekli adımları atacağı uyarısı yaptı.

Avrupa Komisyonu ise ABD'nin baskısına rağmen çevre ve insan hakları mevzuatında geri adım atılmayacağı mesajını verdi.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Arianna Podesta, AB ile ABD arasında hem tarifeler hem de tarife dışı ticaret konularında görüşmelerin sürdüğünü ve sürecin "yapıcı" olduğunu söyledi.

Podesta, Brüksel'in pozisyonunu da net biçimde ortaya koyarak, "Ne düzenleyici çerçevemizin ne de düzenleyici özerkliğimizin müzakereye açık olmadığı konusunda çok net ve tutarlı olduk."  dedi.

Bu açıklama, Washington ile ticaret müzakerelerinin sürdüğü ancak AB'nin kendi çevre ve şirket düzenlemelerinin ABD tarafından değiştirilmesine izin vermeyeceği anlamına geliyor. (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve trakyaolay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
dini chat giftcardmall/mygift Penis Büyütme Ameliyatı Meme Büyütme Ankara Burun Estetiği Ankara Lazer Epilasyon Ankara Lazer Epilasyon Ankara Dövme Sildirme Ankara Lazer Epilasyon Çayyolu Lazer Epilasyon Konya Cilt Bakımı Konya Kıl Dönmesi Tedavisi Ankara Hemoroid Tedavisi Ankara Meme Ultrasonu Ankara Radyolog Ankara Selülit Tedavisi Konya Göz Kapağı Estetiği Ankara