2000
20002

Körfez ülkelerinden alternatif güzergâh kararı

Dünya 22.05.2026 - 21:57, Güncelleme: 22.05.2026 - 23:11
 

Körfez ülkelerinden alternatif güzergâh kararı

Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeler, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda tek taraflı olarak belirlediği yeni deniz güzergâhını kabul etmediklerini açıkladı.
TRAKYA 2000 - İran’ın 20 Mayıs’ta kurduğunu duyurduğu “Fars Körfezi Su Yolu İdaresi” kapsamında yayımlanan harita, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan’ın ortak bildirisiyle reddedildi. Körfez ülkeleri, bu adımın uluslararası deniz hukuku ve seyrüsefer hürriyetine aykırı olduğunu vurguladı. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Deniz Güvenliği Komitesi’nde alınan karar doğrultusunda, Hürmüz Boğazı’nda ticaret ve kargo gemilerinin güvenli seyrüseferinin sağlanması için adımlar atılacağı belirtildi. Körfez ülkeleri, İran’ın bölgede insansız hava araçları, füzeler ve deniz mayınları kullanmasının denizcilik güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturduğunu ifade etti. Enerji koridorlarının güvenliği açısından kritik öneme sahip bu restleşme, küresel piyasalarda petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskıyı artırıyor. (İLKHA)
Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeler, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda tek taraflı olarak belirlediği yeni deniz güzergâhını kabul etmediklerini açıkladı.

TRAKYA 2000 - İran’ın 20 Mayıs’ta kurduğunu duyurduğu “Fars Körfezi Su Yolu İdaresi” kapsamında yayımlanan harita, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan’ın ortak bildirisiyle reddedildi. Körfez ülkeleri, bu adımın uluslararası deniz hukuku ve seyrüsefer hürriyetine aykırı olduğunu vurguladı.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Deniz Güvenliği Komitesi’nde alınan karar doğrultusunda, Hürmüz Boğazı’nda ticaret ve kargo gemilerinin güvenli seyrüseferinin sağlanması için adımlar atılacağı belirtildi. Körfez ülkeleri, İran’ın bölgede insansız hava araçları, füzeler ve deniz mayınları kullanmasının denizcilik güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Enerji koridorlarının güvenliği açısından kritik öneme sahip bu restleşme, küresel piyasalarda petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskıyı artırıyor. (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve trakyaolay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.